Slívovy Velikonoce – jako vždycky trefa do černého

Slívovy Velikonoce – jako vždycky trefa do černého

František Beneš

Název emise: Velikonoce
Den vydání: 15. únor 2023
Hodnota: „B“ (= 23 Kč ke dni vydání); č. 1191
Rozměr známkového obrazu: 23 x 30 mm
Výtvarný návrh: Jiří Slíva
Druh tisku: OF; Tisk: Tiskárna Hradištko, sro.
Tisková forma: 2x PL 40 samolepicích známek
Náklad: 1.280.000 k datu vydání
FDC: nebyla vydána

Autorů našich známek jsme měli a máme řadu, těch, u nichž předem vím, že půjde o emisi povedenou, ale jen pár. Patří k nim Jiří Slíva, výtvarník, hudebník a básník, ve všech těchto oborech samouk (vzděláním je inženýr ekonomie), ovšem s vynikajícími výsledky. Už jsem o něm v rubrice Nové známky vícekrát psal, a tak koho to zajímá, snadno si to najde na www.frantisekbenes.cz. Jeho letošní velikonoč­ní známka je opět nápaditě veselá, mojí ženě se jenom zdálo, že se kuře mohlo víc usmívat, já si ale myslím, že se prostě tváří soustředěně na svůj malířský výkon. Jsem přesvědčen, že pokud ji použijete na velikonoční pohlednici, adresáta určitě potěší a rozesměje.

Tak to byly ty dobré zprávy. Jako chybu vidím, že na známce nebyla použita pérová kresba v případě černých obrysových linií, což je stará bolest a nedůslednost naší známkové tvorby. Slívova kresba přitom po tom přímo volá! To samé samozřejmě platí pro černé nápisy, tedy název státu, jméno autora a rok vydání.

Před předáním tiskových dat do Hradištka pak měla být vyčištěna bílá plocha v okolí kresby, kde se zbytečně nacházejí barevné tečky, které tam nemají co dělat. Ale vidět jsou hlavně pod lupou, takže to má tu světlou stránku, že je filatelisté jistě podrobně prozkoumají a třeba z nich i vyvodí nějakou tu specializaci.

Summa summarum – za mě dobrý!